3. Vajon az érettségivel az érettség is együtt jár?

   Végzős gimnazistaként többször tettem már fel a kérdést (talán kicsit többször is mint kellett volna) embereknek, akik leérettségiztek, hogy milyen volt, nehéz volt-e és hasonlóakat. Általában mindig ugyanazt a választ kaptam meg: Ne aggódj, menni fog. Nem tudom milyen reakciót vártak erre a kijelentésre és nem tudom más, hogy van ezzel, de én rögvest elkezdtem aggódni. Talán ezt hívják fordított pszichológiának...

   Nem olyan rég feltettek nekem egy kérdést miszerint a mostani diákok nem érzik át ennek a súlyát? Miért nem veszik komolyan az egészet és kezdenek már végre tanulni? Akkor csak néztem az illetőre, de nem tudtam válaszolni. Más diplomatikusan azt mondta volna, hogy biztos tanulnak ők is csak hát biztos dolguk van és már kezdenek fáradni. Én nem hárítottam volna ennyire, megmondtam volna, hogy tényleg nem veszik komolyan a tanulást (tisztelet a kivételnek), mert egyfolytában azt hallják/halljuk, hogy az érettségi bár nehéznek létszik, de valójában gyerekjáték. Az egyetemi vizsgáktól jobban féljünk! De hogy félhetnénk valamitől amit még el se tudnánk képzelni, hogy létezik? Úgy értem mindig csak halljuk ezeket az információ morzsákat, de mint egy városi legendában ugyanúgy nem tudunk hinni. Nem tudjuk elképzelni, hogy ez akár velünk is megtörténhet. Legalábbis én is így érzem.

   Igazság szerint az érettségi számomra egy papírköteg. Attól én még nem érzem magam felnőttnek, hogy leérettségizem. Attól sem, ha felvesznek egy egyetemre. Sőt még attól sem, ha elkezdek dolgozni. Szerintem az ember érettségét nem lehet a tanulmányi eredményével mérni. Nem attól válik valaki éretté, mert elvégzett nem tudom hány iskolát, hanem attól milyen utat járt be az illető addig, amíg elérte azt amit akart.

   Csak azért fogalmaztam meg ezeket a gondolatokat, mert úgy érzem érettségi előtt álló diákként, hogy annyi ismeretlen áll még előttünk és nem tudjuk lesz e elég erőnk teljesíteni ezeket a kihívásokat.

Ha nektek is vannak ilyen kétségeitek a jövőt illetően nyugodtan írjátok meg kommentben. :)

Még jelentkezem addig is csóközön!

xoxo

https://szilvasbukta.blogstar.hu/./pages/szilvasbukta/contents/blog/25295/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?